How to Make Delicious Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat
Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat. Tom Yum Goong Nam Khon Recipe - Creamy Style of the most famous Thai Soup ever #Thaifood #TomYum. Video ini adalah mengenai Tomyam Pekat. Resepi ini adalah salah satu dari cara untuk membuat tomyam dimana selain dari pekat, tomyam juga boleh dibuat cair.
Tom Yam Nam Khon adalah variasi Tom Yam jenis baru kerana kuahnya telah dimasak bersama santan dan menjadikanya lebih pekat berbanding dengan Tom Yam jenis lain. Manakala lauk dalam tomyam ini biasanya jenis udang yang besar, juga diletakkan bersama cili kering. We eat a lot of Thai food n yours do look authentic so I am. You can cook Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat using 19 ingredients and 3 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat
- Prepare of Air.
- Prepare of Akar ketumbar (1 pohon).
- It's of Lengkuas (2 inci - diketuk).
- It's of Serai (2 tangkai - diketuk.
- Prepare of Bawang putih (2 ulas - diketuk).
- Prepare Daun of limau purut (5-6 helai).
- Prepare of Bawang Holland (1 biji dibelah empat).
- You need of Lobak merah (1/2 batang).
- It's of Saderi (Saya tak letak sebab takde).
- Prepare of Cili padi (4-5 tangkai/ikut kepedasan yang dimahukan).
- You need of Ayam (1 mangkuk - dipotong kecil).
- Prepare of Pes tom yam thai (3-4 sb).
- Prepare of Sos ikan (3-4 sb).
- It's of Susu pekat (3 sb).
- You need of Cendawan enoki.
- It's of Tomato.
- It's Daun of ketumbar.
- You need of Limau nipis (2 biji - ambil jus perahan).
- It's of Garam (secukup rasa).
Tom yam ialah sejenis sup yang berasal daripada Thailand. Untuk memasak tom yam kena pastikan rasanya pedas, masam dan pekat. Tom yam berisikan ayam yang dipotong kecil-kecil dikombinasikan bersama rempah seperti serai, daun limau purut, halia dan cili. As opposed to my favorite Tom Yam wherein the broth derives the flavor from bone-in pieces of meat such as oxtails These days, when you order Tom Yam Kung at a Thai restaurant or food stall, you'd be asked whether you'd like your Tom Yam "Nam Sai" (clear broth) or "Nam Khon" (creamy broth).
Tom Yam Nam Khon Versi Susu Pekat step by step
- Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk mengikut turutan seperti yang tersenarai..
- Sebelum pes tomyam thai dimasukkan, pastikan ayam telah pun masak. Pes tom yam thai yang digunakan semestinya yang ada muka makcik femes ni! 😆 Setelah kuah mendidih, tutupkan api. Perahan air limau tidak boleh dibiarkan menggelegak terlalu lama kerana akan mempengaruhi rasa..
- Jika mahu kuah lebih boleh tambahkan air. Sesuaikan rasa masam, masin dan manis mengikut citarasa masing-masing. Sesuai dimakan dengan nasi, kuetiau atau mee megi. Lauk boleh ditukar dengan udang atau sotong..
Membuat tom yam pasta (nam prik pao) atau bumbu tom yam sendiri memang menjadi salah satu obesesi saya. Saya bahkan telah memiliki Tom yam seperti ini dinamakan tom yam nam khon, dan ternyata, susu membuat bumbu tom yam yang menyengat terasa lebih lembut, dan lebih gurih. Tom yum or tom yam is a type of hot and sour Thai soup, usually cooked with shrimp (prawn). Tom yum has its origin in Thailand. The words "tom yam" are derived from two Thai words.
Ulasan
Catat Ulasan