How to Prepare Tasty Bubur Nasi Ayam
Bubur Nasi Ayam.
You can cook Bubur Nasi Ayam using 17 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Bubur Nasi Ayam
- You need 1 cawan of beras.
- It's of Air secukupnya.
- It's 2 keping of ayam thigh dibuang tulang (potong kecil).
- You need 1 batang of serai (diketuk).
- It's 3 ulas of bawang putih (dihiris).
- You need 1 of bunjut rempah sup.
- Prepare 1 of inci halia (dihiris).
- It's of Setengah batang lobak merah (potong dadu).
- You need 2 of biji kentang saiz kecil (potong dadu).
- It's 1 of sudu besar stok pati ayam.
- You need Sedikit of garam.
- Prepare Sedikit of lada putih.
- Prepare Sedikit of renjisan minyak bijan.
- Prepare of Lain-lain.
- Prepare Daun of bawang.
- It's of Bawang goreng.
- You need of Kicap cili padi.
Bubur Nasi Ayam instructions
- Beras dicuci bersih. Masukkan air lebih dari sukatan beras. Tambahkan sekali halia, bawang putih, serai, sup bunjut, kentang, lobak merah dan ayam. Gaulkan sebati hingga mendidih. Kalau air kering, tambah lagi hingga jadi bubur..
- Perasakan dengan sedikit garam dan lada putih secukup rasa. Kemudian masukkan pati stok ayam. Gaulkan sebati. Apabila bubur nasi masak dan kembang, tutup api dan renjiskan dengan minyak bijan..
- Hidang bersama bawang goreng dan daun bawang. Sedap jika ada kicap cili api. Selamat mencuba..
Ulasan
Catat Ulasan